Румъния затeгна мерките срещу COVID-19

Европа
© БГНЕС

Заради тревожното увеличение на новите случаи на COVID-19 Румъния затегна противоепидемичните мерки, съобщават местните медии.

Въвежда се отново вечерен час, който ще е в сила от 22:00 до 05:00 часа. През това време движението на хора в цялата страна ще бъде забранено. Изключение ще има за ваксинираните или преболедувалите.

Само ваксинираните хора и тези, които са се възстановили от болестта, ще имат достъп до повечето несъществени обществени пространства, като за тази цел ще се изисква здравен пропуск. Достъпът до хранителни магазини и аптеки не е ограничен с изключение на случаите, когато те се намират в търговски центрове (т.нар. молове). Тогава достъпът става със сертификат за ваксинация или доказателство за преболедуване.

Съгласно новите противоепидемични мерки магазините и ресторантите ще затварят в 21:00 часа. Частните празненства, като сватби и кръщенета, са забранени.

Църковните служби могат да се посещават обаче без здравен пропуск.

Спортните състезания ще се провеждат без публика, а концертите и спектаклите на открито са забранени. Театрите и кината ще могат да работят с до 30 процента от капацитета си, но със здравен пропуск.

Баровете, клубовете и дискотеките ще бъдат затворени. Басейните и залите за игри на късмета ще работят с до 30 процента от капацитета на пространството само с ваксинирани или преболедували клиенти в интервала 05:00-21:00 часа.

Най-малко 50 процента от работещите трябва да преминат на дистанционна работа в случаите, когато спецификата на дейност го позволява.

Спротните и рекреативните дейности на открито са разрешени с участието на максимум 10 души, които не живеят заедно.

Носенето на защитна маска става задължително във всички обществени пространства, на работното място и в обществения транспорт.

Учениците са във ваканция до 5 ноември, а извънласните занимания са отменят за срок от 14 дни.

Мерките разширяват ограниченията, които вече бяха наложени в градовете с висока заболеваемост. Новите рестрикции ще се прилагат в цялата страна за период от 30 дни независимо от 14-дневната заболеваемост.

Напълно ваксинираните в Румъния са 30% от населението, като страната е на предпоследно място в Европейския съюз, преди България. Този месец Румъния регистрира рекорден брой новозаразени и смъртни случаи от COVID-19, а здравната система е пред колапс. 

Още от Европа