Съмнения за маймунска шарка в Истанбул

Здраве

Здравните власти в Истанбул предупредиха, че са регистрирали няколко предполагаеми случая на вируса на маймунска шарка.

Носители на предполагаемия вирус са били засечени в аптека в Султангази, един от най-гъсто населените квартали на европейския бряг на Истанбул, съобщи информационната агенция “Демирйорен хабер ажансъ”, цитирана от БТА.

В аптеката трима души, за които се посочва, че са чужденци, поискали да закупят крем за ръце. Показали ръцете си, които били обсипани с рани, подобни на предизвикваните от вируса на маймунската шарка.

Аптекарят им дал искания крем. След това позвънил по телефона на здравната служба, където изложил съмненията си, че вероятно става дума за заразени с вируса на маймунската шарка.

Веднага пристигнал полицейски патрул, който засякъл чужденците на булеварда, където се намирала аптеката.
След това тримата чужденци били откарани с линейка в болнично заведение и били изолирани. Направени са им необходимите тестове и се очакват резултатите.

Маймунската шарка се появи в Европа в началото на май. Към петък над 30 държави по света докладват за случаи на ендемичното за Централна Африка заболяване. Повечето от 550-те потвърдени инфекции са в Европа. Над половината от държавите от ЕС са информирали за заболели, в Испания и Португалия те са близо по 200. България не обявила за съмнителни или потвърдени случаи на маймунска шарка.

dnevnik.bg

Още от Здраве