Германия вече няма да плаща карантина за неваксинирани работници

Европа
© БГНЕС

Здравните власти в Германия планират нови правила, според които неваксинираните работници няма да получат обезщетение, ако коронавирусните мерки ги поставят принудително под карантина.

В проект на документ, с който се е запознала агенция Ройтерс, пише, че правилата ще влязат в сила най-късно от 11 октомври, предава БГНЕС.

Въпреки че правилата биха засегнали хората, които имат положителен тест за вируса, те ще включат и тези, които се връщат от пътувания до страни, определени за „високо рискови“ по отношение на Covid-19, включително Великобритания, Турция и части от Франция.

Критиците в Германия твърдят, че правилата ще бъдат еквивалентни на задължително ваксиниране срещу Covid-19, тъй като много работници не могат да си позволят да останат вкъщи без заплащане. Законите, регулиращи поверителността на данните, са особено строги в Германия поради историята на нацисткото и комунистическото държавно наблюдение над гражданите. Работодателите обикновено нямат право да искат от служителите си информация за техните здравословни проблеми.

Подобно на много други европейски държави, в Германия ваксинацията не е задължителна, но властите предприемат мерки, които създават все повече „неудобства“ на неваксинираните. Но здравният министър на страната Йенс Щпан заяви, че предложените правила са въпрос на справедливост, добавяйки: „Защо другите трябва да плащат за някой, който реши да не се ваксинира?”.

Още от Европа