Протести срещу зеления сертификат блокираха цялата страна

В Хасково зазидаха входа на Областна администрация с тухли

Новини
© БГНЕС

Национален протест под мотото: „Всички ЗАЕДНО! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!“, организиран от асоциации на на заведенията и туристическия бранш , се проведе в редица градове в страната. Протестът е срещу здравните мерки на служебното правителство, които според представилите на бизнеса не са адекватни, а системата за прилагане на "зелените" Covid сертификати е дискриминационна и, освен, че не решава проблемите на здравната криза, задълбочава икономическата.

В София демонстрацията започна в 15 часа на Орлов мост, като протестиращите блокираха ключовото кръстовище за кратко, скандирайки "Оставка!". Протестиращите застанаха като плътна стена на кръстовището на "Орлов мост" за около 20 минути, но пропуснаха през него да премине линейка. След това се отправиха по жълтите павета" на бул."Цар Освободител" към Парламента, Министерския съвет и Министерството на здравеопазването. Протестното шествие завърши пред здравното министерство.

Подобен протест се провежда днес в 28 града в страната, каза Атанас Димитров - заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, като отново посочи, че след въвеждането на Covid сертификатът за достъп спадът в оборотите е 70-80 процента, заведенията са празни, а персоналът им е в паника и не знае какво да прави.

Протестиращи ресторантьори в Хасково зазидаха входа на Областна администрация с тухли, специално донесени за целта.

 

Протестно шествие на ресторантьорите срещу "зеления сертификат" блокира ключови кръстовища във Варна, в Кюстендил над 200 ресторантьори, хотелиери, собственици на обекти, работещи в бранша се включиха днешния първи за града протест срещу задължителните Covid сертификати., а шествието мина по централния булевард "България". В Пловдив протестът на собственици и на работещи в заведения блокира едно от най-оживените кръстовища в центъра - това до Баня Старинна. В Стара Загора над 300 ресторантьори, хотелиери и подкрепящи ги граждани блокираха кръстовището между улиците "Ген. Гурко" и "Патриарх Евтимий".

В Бургас протестът срещу въвеждането на зелен сертификат премина с блокиране на движението по ключови булеварди в града. Над 300 протестиращи се събраха пред РЗИ в Бургас. Демонстрацията започна с кратък митинг. Около 200 хотелиери, ресторантьори и техните служители отново протестираха в Ямбол. За кратко беше затруднено движението по една от основните пътни артерии в града.

Собственици на заведения, фитнес зали и представители на туристическия бранш в Перник преградиха за повече от час и половина пътя Перник-София в района на село Драгичево. В Плевен протестното шествие тръгна от площад „Стефан Стамболов“ до сградата на областната администрация. В Благоевград демонстрацията на засегнатите от Covid мерките започна пред сградата на Регионалната здравна инспекция. За половин час бе блокирано кръгово кръстовище на възлов булевард в областния център, след което протестиращите се отправиха към сградата на полицията и отново се върнаха пред Регионалната здравна инспекция.

Във Велико Търново протестното шествие на ресторантьорите, представители на бизнеси в сферата на търговията и услугите и на противниците на "зеления сертификат" тръгна от паметника „Майка България“ до кръговото кръстовище до областната болница. В Габрово протестът ще започне по-късно, в 18 ч. Ресторантьори, собственици на фитнес зали и граждани ще протестират под наслов „Не на ограниченията! Да на свободата!“.

Още от Новини