Затварят училищата в София от утре

1-4 клас ще учат присъствено поне до края на седмицата

Новини

Регистрираната заболеваемост в София на 13-дневна база е 812 на 100 хиляди души, информира директорът на столичното РЗИ Данчо Пенчев. Това означава, че присъствените учебни занятия в училищата следва да бъдат преустановени от утре - 21 октомври. Предложението на софийския оперативен щаб е децата от 1 до 4 клас в София да продължат присъствено обучение до края на тази седмица.

"Разговарях лично с министъра на образованието проф. Денков и го запознах с нашите аргументи – първо, актуалните данни за карантинираните паралелки показват най-нисък процент в началния етап (4% в начален етап, 7% - в прогимназиален и 8% в гимназиален) и второ, нуждата от време родителите на най-малките деца, които не могат да остават сами, да направят организация", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Регистрираната заболеваемост в София на 14-дневна база е 812 на 100 000 души по данни от Столичната здравна инспекция и съгласно заповедта на министъра на здравеопазването от утре присъствените учебни занятия следва да бъдат преустановени. Надявам се, че министрите на образованието и здравеопазването ще обсъдят предложението ни, което ще даде възможност за по-плавен преход за част от семействата.

Фандъкова допълни, че детските градини и яслите в София продължават работа присъствено. Регистрираният процент на карантинирани деца в тях е малко над 3%.

Още от Новини