Входираха в НС подписка на 111 хиляди граждани в подкрепа на хартиената бюлетина

Новини
© Tribune

Журналистът Недялко Недялков, председателят на българската ММА федерация Станислав Недков – Стъки, журналистът Николай Бареков, шефът на „Труд“ Петьо Блъсков и синът му Петьо Блъсков-младши бяха в Народното събрание в качеството си на представители на инициативния комитет на „Консервативно-патриотично движение“, за да входират в деловодството на Народното събрание подписка от  около 111 хиляди гласа на граждани, които подкрепят връщането на хартиената бюлетина. Те се срещнаха и разговаряха с депутати от различните парламентарни групи.

„Внесохме я в деловодството на Народното събрание и сега сме тук, защото настояваме политическите партии да ни отговорят. Дали ще се съобразят с волята на толкова много българи, които само за две седмици казаха, че искат да имат право да избират по какъв начин да гласуват – смесено, с хартия или с машина. Това е право, заложено в Конституцията, което им беше отнето от така наречената „партия на промяната“ по груб, манипулативен начин, без да има никаква яснота относно отчетността на разписките. Това не беше обявено по никакъв начин от ЦИК. Свидетели сме на една манипулация, на едно политическо безвремие, което е причинено и от порочния начин, по който беше гласувано в България с машини. Нещо, което го няма в нито една развита европейска държава. Има го само във Венецуела, Индия и в България – 100% задължителен машинен вот“, заяви в кулоарите на парламента Недялко Недялков.

„Вчера беше внесен законопроект на БСП в пленарна зала. С гласа само на един депутат от БСП, г-н Крум Зарков, това предложение не беше допуснато за разглеждане и гласуване. Искам г-н Зарков да обясни защо гласува против своята собствена парламентарна група, защо бламира идеите на своите съпартийци и на своя електорат. Знаем, електоратът на БСП е съставен от по-възрастни хора, които имат проблем с машинното гласуване и които преобладаващо са консервативни хора и предпочитат да гласуват по традиционния начин с хартия. Нека г-н Зарков обясни дали той ще е причината стотици хиляди българи да не могат да изберат по какъв начин да гласуват. Аз искам да попитам и господата от „Продължаваме Промяната“ защо се плашат да гласуват с хартиена бюлетина. Това ли е начинът да дойдат на власт, с манипулация на машините ли?“, попита той.

„Преди да бъде разпуснат този парламент, трябва да бъде върнато конституционното право на българските граждани да гласуват по избор, да се отиде на нови избори чрез смесено гласуване и да бъде избрано ново правителство с по-голяма легитимност и по-голяма подкрепа от българите“, заяви от своя страна Стъки.

Представителите на Инициативния комитет разговаряха с бившия председател на Народното събрание и настоящ съветник на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева, която заяви, че е подкрепила подписката. По думите й гражданите трябва да имат право на избор.

Те се срещнаха и с групата на ДПС в парламента, които се ангажираха да съдействат тези подписи да бъдат забелязани от всички народни представители. 

Председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски отказа среща с тях. Само преди дни групата на Корнелия Нинова я бламира, тъй като именно тя е вносител на законопроект за връщане на смесено гласуване. 

От инициативния комитет на няколко пъти пробваха да разговарят и с депутати от ПП, но без успех. При един от опитите им да влязат в стаята на парламентарната група, бяха изблъскани от депутатка или сътрудничка на „Промяната“ , която ги скастри  „Влизате в частна собственост“.

Групата успя да се срещне с председателя на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, който им каза „Уважение към Вашето мнение, но ние имаме наше. Ние държим задължителното машинно гласуване да остане, защото смятаме, че с хартиените бюлетини могат да се правят страшни фалшификации“, категоричен бе той.

От ДБ им казаха, че 111 хиляди гласа не са нищо, те имали 3 милиона на избори.

От „Възраждане“ също избегнаха предложението за среща с Инициативния комитет.

„Искаме връщане на хартиената бюлетина, не за да връщаме стари практики, а да дадем пълна възможност за избор на българския народ, който иска да гласува с хартиена бюлетина, който иска да си гласува с машина. Въпрос на една седмица е, ако има държавническа воля и политическа воля, това решение да бъде взето и да забравим за този случай. Ако не, ние ще бъдем принудени да участваме вече в национален референдум“, заяви Николай Бареков.

„Ако в рамките на този парламент не бъде чут гласът на тези 110 000 души, веднага щом се разпусне парламентът, ние ще инициираме подписка за референдум, в който ще има и други въпроси, които не са приятни за политиците. Например темата за еврото и Северна Македония“, отбеляза Недялко Недялков.

„Моментът е критичен и е време хората да се обединят около някои каузи“, добави той.

„На първо място трябва да се съобразят с Конституцията на България, защото правото на гражданина да има избор е задраскано със задължителното машинно гласуване. С това трябва да се съобрази българският парламент и да промени Закона за изборите“, каза от своя страна Петьо Блъсков – старши.

Още от Новини