Заседание на външните министри на ЕС за 11-ия санкционен пакет срещу Русия

Европа
© Ройтерс

11-ият санкционен пакет срещу Русия ще бъде обект на дебати на днешното заседание на министрите на външните работи на ЕС. Не се очаква обаче те да постигнат консенсус по въпроса. България ще бъде представена от служебния министър на външните работи Иван Кондов.

Поредният пакет с ограничителни мерки срещу Русия се фокусира върху заобикалянето на влезлите вече в сила санкции, като тук са включени и трети страни, сред които Китай, Индия, Турция и от Централна Азия. Постигането на съгласие изглежда трудна задача предвид огромната зависимост на ЕС от Китай за основни суровини, а също и от Турция като гарант за зърнената сделка между ЕС, Русия и Украйна.

Не се очертава и съгласие за Индия, която купува евтин петрол от Русия и после го продава рафиниран на доста по-високи цени на ЕС. Вероятно няма да има и компромис за окончателното затваряне на тръбопроводите за доставка на руски газ от страна на ЕС, в случай, че Русия, която ги затвори, реши да поднови доставките си по тях.

Министрите ще обменят мнения и за страните от Западните Балкани, като е предвидено това да стане на неофициален обяд с колегите им от шестте страни от региона. Централна Азия, Тунис и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа също ще бъдат обект на дебати.

Още от Европа