Български хакери хванали кибертерористите

Новини

Българска група хакери е в основата на разкриването на рускоговорящите им колеги, които от близо седмица тормозят българските власти и по-специално хората в образователната ни система. Както www.burevestnik.bg пръв съобщи още вчера (вижте ТУК). Нашите момчета повече от 24 часа наблюдавали „Telegram“ канала им и се свързали с тях. Българите декларирали, че подкрепят атаките им и предложили да им помогнат в атаките срещу училищата у нас. За да бъдат сигурни чуждестранните хакери, че не говорят с подставени лица от полицията или от  „Киберпрестъпност“ от ГДБОП, се наложило да бъде проведен видеоразговор между двете страни, в който нашите с изненада открили, че срещу тях стоят три деца на видима възраст между 16 и 18 години.

След проверката на българските хакери се оказало, че младежите работят със скрипт, който може да прати едновременно много мейли на различни адреси. Те използвали скрипт (вид компютърна програма) и VPN (виртуална частна мрежа, която защитава вашата поверителност онлайн и скрива интернет трафика ви), за да крият информацията за посоката на трафика на данни. Операционната система, под която работели е „Kali Linux“. Скриптовете за атака и заличаване на следи са написани от човек, който е много вещ в т.нар. „тъмното хакерство“ или „Black hat“.

Групата дори е публикувала Биткойн адрес за дарения за това, което вършат, а по това си личи и абсолютната им аматьорска работа. Защото всеки уважаващ себе си хакер не разкрива подробности за операциите, които е направил или е намислил да прави. Както и няма да остави публична следа с Биткойн адрес за дарения.

Нашите хакери могат лесно да закрият „Telegram“ профила, но засега ще оставят службите да си свършат работата. Въпреки че в последните дни по темата се изказаха знайни и незнайни специалисти и бивши шефове или служители на отдел „Киберпрестъпност“.

Още от Новини