Парламентът в Скопие гласува единодушно законопроект срещу българските сдружения

Европа

В понеделник следобед депутатите от парламента на Република Северна Македония одобриха да се внесе по съкратена процедура предложеният от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ проектозакон за изменение и допълнение на Закона за сдруженията и фондациите.

Предложението бе прието с пълно единодушие от всички присъстващи 84 депутати.

Документът беше представен от Рашела Мизрахи от ВМРО-ДПМНЕ, която отбеляза, че трябва да се сложи край на откриването на сдружения и фондации, чиито програми, цели, дейности и действия са насочени към насилствено разрушаване на конституционния ред на страната, към подбуждане и призоваване към военна агресия, както и разпалване на национална, расова, религиозна омраза или друга нетърпимост, нетолерантност, омраза, геноцид, изтребление, разпространяване или подпомагане, подбуждане и подкрепа на фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх, както и предприемане на дейности, свързани с тероризъм или дейности, противоречащи на Конституцията.


„През последните седем месеца станахме свидетели на откриването на т.нар културни клубове, кръстени на противоречиви личности, нацисти и фашисти. Този закон трябва да сложи край на откриването на подобни сдружения и фондации. С измененията се предлага за наименование на организацията да не може да се използват имената, презимената, прякорите, псевдонимите, съкращенията и инициалите на лица, които по какъвто и да било признак, начин или форма в миналото са били свързани с расова, религиозна, национална, етническа и друга нетърпимост, нетолерантност, омраза, геноцид, екстремизъм, разпространение или подкрепа на фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх“, подчерта Мизрахи.

Съгласно предложения текст, организациите, сдруженията, фондациите, съюзите и другите форми на сдружаване, регистрирани по реда на Закона за сдруженията и фондациите, са длъжни в тримесечен срок от влизане в сила на законовите промени да хармонизират своите име и/или наименование, цели и дейности, съгласно посочените разпоредби.

БГНЕС припомня, че по-рано заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски обяви внесеното от партията му предложение за законопроект, който ще забрани използването на имена на противоречиви личности за наименования на гражданските сдружения в РС Македония.

С новия закон няма да може да се използват имена като "Цар Борис" или Цар Фердинанд".

"Тези сдружения не са финансират от членовете на сдруженията, нито пък от българското МВнР, а от една фондация, където основен финансист е един български олигарх, който присъства в медицинския бизнес. Това е основният въпрос за Агенцията за разузнаване, Агенцията за национална сигурност и финансовото разузнаване. Какво правят тези три институции", каза още той и призова властите да "сложат черен печат на Врабевски".

Вицепремиерът по европейски въпроси Боян Маричич подкрепи призивите за промяна на законодателството по отношение на работата на гражданските сдружения и фондациите. "Инициативата за промяна на закона на опозицията заслужава да бъде обсъдена. Маричич съобщи, че правителството няма намерение да бърза с включването на българите в Конституцията на РСМ. 

Още от Европа