Комбиниране на ваксините на "AstraZeneca" и "Pfizer" повишава нивото на Covid антитела

Здраве

Ваксинация срещу Covid-19, при която ваксината на "AstraZeneca" се прилага като първа доза, а тази на "Pfizer/BioNTech" като втора доза, повишава нивата на неутрализиращи антитела шест пъти в сравнение с поставени две дози на "AstraZeneca", показва проучване от Южна Корея, цитирано от Ройтерс. В проучването са участвали 499 медицински работници - 100, които са получавали смесени дози, 200 са приемали две дози от ваксината на "Pfizer/BioNTech", а останалите са получили по две дози от тази на "AstraZeneca".

Всички участвали в проучването са показали наличието на неутрализиращи антитела, които пречат на коронавируса да попадне в клетките и да се репликира, като резултатът от смесената схема на ваксиниране е показал сходни количества на неутрализиращи антитела, открити и при групата, ваксинирана с две дози на "Pfizer/BioNtech".

Британско проучване през миналия месец показа подобни резултати - първа доза на AstraZeneca, последвана от втора на "Pfizer" е предоставила най-добър отговор на Т-клетките и по-висок отговор на антитела, отколкото при поставена като първа доза ваксина на "Pfizer", последвана от втора на "AstraZeneca".

Данните от двете проучвания предоставят допълнителна подкрепа за решението на няколко държави да предложат алтернативи на "AstraZeneca" като втора имунизационна доза, след като британско-шведската ваксина беше свързана с редки случаи на образуване на кръвни съсиреци.

Южнокорейското проучване също така анализира неутрализираща активност спрямо основните Covid варианти, които предизвикват безпокойство, съобщи Корейската агенция за контрол и превенция на заболяванията (KDCA). Нито една от изследваните групи не е демонстрирала намалена неутрализираща активност спрямо Алфа варианта, идентифициран за първи път във Великобритания, но неутрализиращият титър намалява с 2,5 до 6 пъти спрямо вариантите Бета, Гама и Делта, открити за първи път съответно в Южна Африка, Бразилия и Индия.

 

 

Още от Здраве