Евролидерите искат да бъдат проучени възможностите за "динамичен ценови коридор" за сделките с газ

Европа
© ЕПА/БГНЕС

Европейските лидери приеха заключения, в които настояват Комисията и Съветът на ЕС да проучат възможностите за налагане на временен динамичен ценови коридор за сделките с природен газ, за да се ограничат случаите на прекалено високи цени, а също и на временна рамка на Общността за ограничаване на цената на газа за производство на газ. 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че лидерите са се обединили, за да действат за три цели - понижаване на цените, гарантиране сигурността на доставките и намаление на потреблението. Той наблегна и върху волята на лидерите да се използват всички възможни мерки за защита на Общия пазар. В заключенията се предвижда още доброволно съвместно закупуване на газ между страните-членки, като те ще бъдат задължени да напълнят най-малко 15 на сто от своите национални  запаси за следващата зима. Пълноценно трябва да бъде използвана и енергийната платформа на ЕС, която е отворена и за Западните Балкани и трите асоциирани държави от Източното партньорство.

"Постигнахме много добра и солидна карта, която ще ни позволи да работим върху енергийните цени", каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Индексът за закупуване на газ, т.нар. TTF, вече не е работещ, тъй като се отнася предимно за синьо гориво по тръби, а пазарът вече се насочва към втечнен газ. Затова той не отразява пазарните реалности и ще трябва да се развие допълнителен индекс, подчерта тя. Същевременно ще бъде създаден допълнителен корекционен механизъм, за да се ограничат изключително високите цени на газа, който да стане задължителен. Комисарите ще вземат решение и за удължаване на временната рамка за държавна помощ.   

Още от Европа