Конституцията влиза на Комисия

Новини
© БГНЕС

Парламентарната конституционна комисия ще обсъди на първо четене проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ - СДС, ПП - ДБ и ДПС. Предложенията бяха внесе в края на юли, а обсъждането им по същество беше обвързано с очакваното в края на тази седмицата становище на Венецианската комисия. В няколко посоки са предлаганите промени, като основната декларирана линия е съдебната. Сред тях - ограничаване правомощията на главния прокурор и превръщането му в просто ръководител на Върховната  касационна прокуратура, намаляване на мандата му, но с възможност за два от по пет години.

Кадруването в съдебната власт да се поеме от Съдийски и Прокурорски съвет, които пък да се попълват по нова формула, предлагат още вносителите. Както и президентът да няма последната дума чрез указа си в процедурите за избор и освобождавате на главния прокурор и председателите  на двете върховни съдилища.

Именно около правомощията на държавния глава е концентрирана втората линия в предложенията за изменение в Основния закон. В тях е заложен нов модел на института на "служебното правителство". Част от проекта за промяна в Конституцията е и 24 май да записан като национален празник на България. Според последните изявления на част от вносителите,  е малко вероятно това предложение да получи достатъчно подкрепа. От същите изявления стана ясно и че, част от онези, които биха получили подкрепа на първо четене, ще бъдат редактирани преди второто. А след колко време ще стане това, ще зависи от гласуването в пленарната зала.

Поне 160 гласа биха направили факт Шестата поправка в Конституцията, макар и по бавната писта. Под проекта за изменението ѝ в момента стоят подписите на 166 народни избраници.

Още от Новини