Политолог: "Български възход" и ДБ имат най-голям шанс да направят правителство

Анализи
© Фейсбук

Президентът трябва да насрочи поредната среща с парламентарно представена партия. Това е ключов елемент и от процедурата по връчване на първия мандат.

Проучване на „Галъп“ сочи, ако сега се проведат избори, съотношението на силите в парламента ще е почти същото. 56% от анкетираните искат да има правителство, макар и компромисно. Едва 26% предпочитат нови избори.

Самите основни играчи не са наясно дали ще има правителство, обясни пред БНР политологът Теодора Йовчева.

„Започва да назрява такава идея. Има смекчен тон и провеждане на срещи. Проучването на „Галъп“ сочи още, че с изключение на ДБ и „Възраждане“, електоратът на останалите партии иска да има правителство. При някои партии, като ГЕРБ, това очакване е при 80% от гласоподавателите“.

Важно е кой ще е виновен, ако се стигне до нови избори, посочи тя.

„Тези срещи могат да бъдат разгледани като компенсаторен механизъм на фона на поляризираната и изострена реторика от преди изборите и малко след тях. Така се подготвя средата за едно евентуално сформирано на управление след нови избори или с третия мандат“.

На този етап не е ясно как ще се процедира с бюджета, напомни Йовчева.

„На консултациите при президента това е една от основните линии. Те не играят ролята на терен за сформиране на правителство, а за постигане съгласие по базови въпроси, като този за бюджета“.

Разривът на БСП с партньорите от последното редовно правителство вече е голям, отбеляза още политологът и допълни, че за нова коалиция е трудно да се говори на този етап.

„Малко вероятно е нещо да се случи с първия мандат. С втория ще бъде интересно, защото имаме тезата за подкрепа от ГЕРБ. „Продължаваме промяната“ са в патова ситуация. Ако върната неизпълнен мандата, тогава рискуват от електорална гледна точка. Ако го изпълнят и ГЕРБ го подкрепи, тогава се поставят в зависимост от основния си опонент“.

 Най – голямата пауза може да бъде направена между втория и третия мандат, уточни политологът.

„При третия мандат отговорността няма да бъде толкова ясна на мандатоносителя. „Български възход“ и ДБ имат най-голям шанс да направят правителство. Те са приемливи за повечето формации. С третият мандат има най-голяма възможност да се състави правителство“.

Ако ГЕРБ и ПП гласуват заедно, те ще трябва да дават обяснения пред избирателите си, напомни тя.

„Особено пред тези на ПП. Основната мотивация за тях е противопоставянето на статуквото“.

Още от Анализи