Линднер предупреди, че високите цени на газа ще станат новото нормално

Европа
© БГНЕС

В интервю за вестник BILD германският министър на финансите Кристиан Линднер предупреди, че високите цените на природения газ в Европа ще станат новото нормално. Председателят на Свободната демократическа партия допълни, че цените на втечнения природен газ ще останат по-високи от тези на синьото гориво, предлагано от Русия, включително и заради трудностите в логистиката. В същото време Линднер отбеляза, че няма да има катастрофални скокове в цените на енергията.

"Това ще стане новото нормално. Газът, получен през ВПГ терминалите, е по-скъп от руския тръбопроводен газ само заради логистиката. Така цената ще остане висока, но няма да достигне катастрофални стойности“, цитира изданието думите на Линднер.

Според Линднер за преодоляване на енергийната криза в Германия ще трябва да се работи на няколко фронта. На първо място, активно купуване на ВПГ и изкуствени горива, разработване на възобновяеми енергийни източници и разработване на собствени нефтени и газови находища с помощта на технология за хидравлично разбиване.

Според политика инфлацията в Германия трябва да бъде около 7% през 2023 г. В същото време, според прогнозите, от 2024 г. инфлацията ще започне постепенно да намалява. Въпреки това Линднер обяви, че германското правителство ще се стреми към инфлация от 2%.

Можем само да се надяваме, че конфликтът в Украйна ще приключи през 2023 г., подчерта още германският министър на финансите. Освен това той изрази надежда за окончателния край на пандемията от коронавирус, както и за обръщане на тенденцията в икономиката.
 Агенция "Фокус"

Още от Европа