Огнян Кунчев: Локдаунът трябва да бъде въведен веднага. Здравната система няма да издържи

Мнения и коментари

„Данните, които излизат в понеделник от уикенда не са точните, всъщност имаме най-малко 4000 заразени, които са демонстрирали симптоми“, каза проф. Огнян Кунчев, математик от БАН, пред БНР.

„Тези 4000 са видимата част на айсберга, невидимата част на айсберга в България, с тези нива на тестване, умножете го по 4, 5 и считайте, че става дума за едни 15 хиляди, които се заразяват, но не ги отчитаме и те ходят невинно насам-натам и сеят зарази, защото са безсимптомни. Считайте, че тук става дума за морал, а не за математика“, посочи още проф. Кунчев.

„Това, което сега се случи като брой заразени, хоспитализирани и починали, беше ясно преди месеци и си беше предвидимо. Но най-лошото е, че стихията е срещу нас. И каквито и мерки да въведе, дори и пълен локдаун, това ще се почувства чак след две седмици. И тия данни от 4000 души, които според мен са 20 000, те ще продължат 10-15 дни“, каза още математикът.

По думите му и ефектът от зеления сертификат ще се почувства поне след 15 дни. А през това време здравната система няма да издържи.

„Интензивните легла вече са пълни, реанимациите са пълни, а това са хора с единия крак в гроба. Вижте в Румъния какво става – и у нас е така, болниците са претъпкани – но телевизиите у нас го спестяват това – хората над 60 години, които са най-уязвимите – те страдат най-много, защо не се показва това от медиите?“, попита проф. Кунчев.

Според мен локдаунът трябва да бъде въведен веднага, заяви математикът.

По думите му, за излизане от кризата трябва да се ваксинират поне 50 хиляди на ден.

„Индия и Китай са ваксинирани над 50 на сто, само Русия, Румъния и България сме най-големите слабаци. Ако караме така, нямаме шансове“, заяви проф. Кунчев.

Още от Мнения и коментари