САЩ обвиниха бивш агент на ФБР за нарушаване на санкциите срещу Русия

Свят
© Ройтерс

Бивш служител от американското контраразузнаване, работил за офис на ФБР, в Ню Йорк е арестуван с повдигнати обвинения за нарушаване на санкциите на САЩ срещу Русия и пране на пари.

По информация на американското министерство на правосъдието 54-годишният Чарлз Макгонигъл е обвинен в това, че е работил за руския алуминиев магнат Олег Дерипаска, който е в списъка с американски санкции от 2018 г.

Обвинения са повдигнати и срещу Сергей Шестаков – бивш руски дипломат, станал американски гражданин, който е работил като преводач за федерални съдилища и прокурори.

"Вашингтон пост" допълва, че Макгонигъл е работил за премахване на Дерипаска от списъка с лица, за които има американски санкции. Дерипаска е съюзник на руския президент Владимир Путин, посочва още изданието.

Отделно Макгонигъл е изправен пред федерални обвинения във Вашингтон за получаване на поне 225 хиляди долара от бивш албански разузнавач с бизнес интереси в Европа.

Макгонигъл е работил във ФБР до септември 2018 г.

В изявление директорът на ФБР Кристофър Рей посочи, че случилото се показва, че ФБР си върши работата "дори, когато става въпрос за един от нашите".

Пред съд в Ню Йорк Макгонигъл пледира невинен. Явяването му по обвиненията във Вашингтон е насрочено за сряда.

Още от Свят