Ваксинационни паспорти няма да се въвеждат в Англия в края на септември

Свят
© ЕПА/БГНЕС

Британският министър на здравеопазването Саджид Джавид заяви, че правителството няма да продължи с плановете за въвеждане на ваксинационни паспорти за достъп  до нощни клубове и големи събития на територията на Англия.

Саджид Джавид заяви за Би Би Си, че след като правителството се е запознало с наличните данни е решило да не продължава с плановете за Covid сертификати.

Очакванията бяха, че плановете, които бяха критикувани от организаторитe на големи събития и много депутати, щe влязат в сила в края на месеца. Те обаче остават като резервен вариант, ако се наложи затягане на мерките през есента и зимата, посочи Джавид.

На въпрос дали правителството просто „не се е уплашило“ за политиката си за ваксинационни паспорти след критиките от депутати от самата управляваща Консервативна партия Джавид уточни, че решението е взето по други причини, сред които изключително успешния ход на масовото ваксиниране, успешните програми за тестване и наблюдение, както и въведените нови форми на лечение.

Здравният министър освен това иска да премахне PCR тестовете в най-скоро време, признавайки, че това е непосилно бреме за пътуващите.

Във вторник премиерът Борис Джонсън ще изложи плановете си за справяне с пандемията през зимния период, когато официално ще станат известни пълните подробности.

Още от Свят