Феноменален успех за "Всичко, навсякъде, наведнъж" на 95-ите награди "Оскар"

Свят
© ЕПА/БГНЕС

Феноменален успех за "Всичко, навсякъде, наведнъж" на 95-ите награди „Оскар“. Нестандартният филм грабна седем статуетки, включително най-престижната за най-добър филм на годината.

Ексцентричната научно-фантастична комедийна драма за собственичка на пералня, която се бори със суперзлодей в паралелни вселени, оправда прогнозите и стана най-добър филм именно защото е много различен. Мишел Йео взе Оскар за най-добра главна женска роля за изпълнението си във филма и стана първата азиатска актриса с отличието. Режисьорското дуо Даниел Куан и Даниел Шайнерт също триумфираха с приза. Лентата грабна и статуетка за най-добър оригинален сценарий.

„Щом започнахме да изследваме по-задълбочено мултивселената, осъзнахме, че тя е ужасна за представяне в повествование или филм, защото идеята за безкрайните възможности обезмисля сюжета. Стори ни се едновременно забавно и странно и се запитахме можем ли да направим филм, който поставя ребром този проблем“.

 

Мишел Йео/ЕПА/БГНЕС
Мишел Йео/ЕПА/БГНЕС


 

Къ Хуей Куан стана най-добър актьор в поддържаща роля, а  Джейми Лий Къртис взе първия "Оскар" в кариерата си в дамския еквивалент на наградата отново за изпълненията си във „Всичко, навсякъде, наведнъж“. 

 

Джейми Лий Къртис/ЕПА/БГНЕС
Джейми Лий Къртис/ЕПА/БГНЕС


 

Завърналият се след 12 годишна пауза Брендън Фрейзър получи наградата за най-добър актьор в главна мъжка роля за „Кит“. Драмата беше отличена и за най-добър грим. 

 

Брендан Фрейзър/ЕПА/БГНЕС
Брендан Фрейзър/ЕПА/БГНЕС


 

„Това е най-изискващият филм, в който съм играл. За мен Чарли е най-големият герой, в когото имах късмета да се превъплътя. Има изключителен кураж да се защити и да види доброто у другите. Надявам се филмът да промени мнението на хората", коментира актьорът.

Военната драма „На Западния фронт нищо ново“ по едноименния роман на Ерих Мария Ремарк, спечели статуетки за най-добра кинематография, най-добър чуждестранен филм и най-добър саундтрак. 

Филмът „Навални“ - за опита за отравяне и последвалия арест на критика на Кремъл Алексей Навални, в чието създаване участва българският разследващ журналист Христо Грозев – е победителят в категорията за документален пълнометражен филм. 

 „Аватар: Природата на водата“ очаквано спечели в категорията на най-добри визуални ефекти. 

Водещ на шоуто за трети път беше комикът Джими Кимъл, а сред най-коментираните въпроси бе смяната на традиционния червен килим с такъв в цвят шампанско, което се случва за първи път от 62 години. 

 

Още от Свят