Училища в цяла Англия обявиха, че страдат от финансови затруднения

Свят
© ЕПА/БГНЕС

чилища в цяла Англия предупреждават, че скоро ще бъдат изправени пред сериозни проблеми, защото трябва да съкратят учители и помощен персонал, за да спестят пари заради финансови затруднения, съобщи „Обзървър“. 

С нарастващите поведенчески проблеми, нарастващия брой деца със специални образователни потребности и увеличения брой ученици, училищата казват, че персоналът вече е натоварен до краен предел. Много директори отбелязват, че нямат друг избор, освен да планират съкращения или да не заменят напускащи служители, за да се справят с бюджетния дефицит. 

Едно на всеки осем поддържани от местните власти училища е имало дефицит през 2022-2023 година. Това е най-високият регистриран брой, откакто образователните институции поеха контрола върху собствените си банкови баланси през 1999 година, според данни, публикувани от Министерството на образованието в края на януари. 

Данните показват значителен скок,  който е подхранван до голяма степен от спираловиднно растящите разходи за енергия и липсата почти напълно на средства за увеличение на заплатите на персонала. 

“Обзървър“ пише, че откакто консерваторите дойдоха на власт в коалиционното правителство през 2010 година, се наблюдава стабилна възходяща траектория на училищата, които са „на червено“ с финансите си.

Още от Свят