Трагедията в Мароко: Жертвите на труса надхвърлиха 2800

Свят

Над 2800 са вече жертвите на силния трус в Мароко. Земетресение с магнитуд 6.8 по скалата на Рихтер удари страната в петък. Това е най-мощният трус в страната за последния век, предават от агенция "Ройтерс".

 

Спасителните операции продължават. В издирването на оцелели се включиха екипи от Испания, Великобритания, Катар. Алжир съобщи, че е предоставил три самолета за транспортиране на спасителен персонал и помощ. 

 

Държавната телевизия съобщи късно в понеделник, че броят на жертвите е нараснал до 2862. Ранените вече са 2562. Издирването на оцелели се случва в труднодостъпни райони и все още не е ясно какъв е броят на изчезналите.

 

Оцелелите местни спят на палатки около руините от доскорошните си домове. В село Тинмел почти всяка къща е унищожена. Армията съобщи, че подсилва екипите за търсене и спасяване, осигурява питейна вода и раздава храна, палатки и одеяла.

 

Основен път, свързващ планините Висок Атлас с Маракеш, беше блокиран в понеделник вечерта, докато тежкотоварни превозни средства и доброволци, носещи хуманитарни доставки, се насочиха към някои от най-тежко засегнатите общности.

 

Епицентърът на земетресението е бил на около 72 км (45 мили) югозападно от Маракеш, където са повредени някои исторически сгради в стария град, обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. По-модерните части на Маракеш до голяма степен останаха невредими, включително място близо до летището, предназначено за срещи на МВФ и Световната банка, които трябва да се проведат следващия месец.

Още от Свят