Скандал: Отблъскващо поведение на кандидат за канцлер в Германия

Кандидатът на ХДС / ХСС объркал тържествено траурно събитие с развлекателно събитие

Свят
© БГНЕС

За отблъскващо поведение на кандидат за канцлер в Германия, съобщава немското списание Focus. „Кандидатът за канцлер от Съюза ХДС/ХСС Армин Лашет стои на няколко метра зад гърба на германския президент, докато намира правилните думи за катастрофалното наводнение частично разрушения Ерфтщат, и се смее“, коментира изданието без да споменава каква точно е причината за реакцията на политика. Авторът на материала определя ситуацията като „Подобие на карнавала в Кьолн - липсва политикът само да се плесне по бедрата от смях, докато е пиян. Няма за какво да се смеем и няма какво да празнуваме. Има причина само за мъка, а всякакви други реакции са неподходящи тук“, отбелязва авторът на материала кореспондентът на Focus Улрих Райц. Според него кандидатът за канцлер е изглеждал като веселяк или комична фигура, която се опитва по този нелеп начин да заеме поста канцлер след 26 септември.

„Възможно ли е да си представим, че подобно нещо някога ще се случи на самата Меркел? Да се забавляваш на фона на катастрофата по време на малка, но все пак държавна церемония, което автоматично се подразбира, когато президентът на страната пристигне на мястото на трагедията, за да произнесе реч“, пита германският журналист и подчертава, че Меркел е държавник от 16 години. По думите му да си държавен лидер означава да се придържаш към определен стил на поведение, да разбираш интуитивно как да се държиш публично, особено когато трябва да даваш пример на другите, да бъдеш модел и водач за другите.  

„Благодарен съм на президента за посещението. Приемаме много близо до сърцето си съдбата на жертвите, за които сме чували в много разговори. И още повече съжалявам за впечатлението, породено от ситуацията по време на разговора. Беше неподходящо и съжалявам“, пише по-късно Армин Лашет, което се тълкува от Улрих Райц като неуспешно извинение. Според журналистът политикът не се е извинил за собственото си поведение, а само е изразил съжаление за създаденото впечатление, все едно не е виновен за нищо.

„Подобен род „извинение“ прави положението на кандидата за канцлер още по-жалко“, уверен е авторът на статията. По думите му нещата не спират дотук и по-късно президентът Щайнмайер  също се е засмял на речта на кандидата за канцлер от ХДС/ХСС Армин Лашет.

„И това също е напълно неподходящо и недостойно. Възможно е с тази грешна стъпка самият Щайнмайер да се лиши от шанса да остане в президентството на страната за втори мандат“ , подчертава изданието. Немският Focus коментира, че борбата за поста канцлер се е оказала много странна като кандидатът на ХДС / ХСС е объркал тържествено траурно събитие с развлекателно събитие.  

Източник: Тribune.bg

Още от Свят