СЗО прогнозира: Светът ще се справи с пандемията в началото на 2022г.

Свят

"Светът ще се справи с пандемията в началото на 2022 г., но това не значи, че ще изчезне самият коронавирус." Това прогнозира директорът на европейското регионално бюро на СЗО Ханс Клуге в интервю, поместено днес в германския в. "Велт".

"Предполагам, че 2021 г. ще бъде още една година на COVID. Сега обаче можем по-добре да предсказваме събитията и да ги управляваме. През 2020 г. имаше само неяснота, както в сферата на здравеопазването, така и в сферата на политиката. Година по-късно знаем много повече, имаме инструменти, диагностични програми, ваксина. В моята дейност е важно предварителното планиране. Затова смятам, че в началото на 2022 г. пандемията ще остане в миналото, което не значи, че ще си отиде самият вирус", казва експертът пред "Велт".
 
Представителят на СЗО приканва за търпение, що се отнася до ваксинацията: "Отначало търсенето винаги надхвърля предлагането. Не може да се ваксинират наведнъж жителите на цялата планета". По думите на Клуге, по всичко личи, че е неизбежно хората в Европа да получат през лятото ваксинационни паспорти, въпреки че това не е препоръка на СЗО.
 
 Клуге разбира, че "политическата реалност" говори в полза на тези документи, но лично той има съмнения. "Не знаем колко време се запазва имунитетът" след ваксинирането, аргументира се той. "Освен това ваксинационният паспорт засилва неравенството", казва представителят на СЗО.
 

Още от Свят