САЩ ще инвестира в производство на чипове

Свят

Президентът на САЩ Джо Байдън обсъди с шефовете на големи американски компании световния недостиг на полупроводници, който заплашва автомобилостроителния сектор, предаде Ройтерс.

Кризата накара корпорацията Интел (Intel) да обяви планове да започне да произвежда чипове за нуждите на автомобилни заводи в своите фабрики през следващите шест до девет месеца.

Недостигът на чипове в глобален мащаб се дължи на комбинация от фактори, отбелязва Ройтерс. Автомобилните компании, които затвориха заводи миналата година заради пандемията от новия коронавирус, се конкурират за доставките с производителите на потребителска електроника - сектор, който преживява истински бум в момент, когато хората прекарват повече време вкъщи.

Президентът на САЩ каза на виртуалната среща, че има подкрепата и на двете водещи партии в страната за законодателство за финансиране на производството на полупроводници.

По-рано Байдън обяви намерения за инвестиране на 50 милиарда долара в сектора като част от своя план в размер на 2,3 трилиона долара за модернизиране на американската инфраструктура.

Участниците във видеоконференцията са подчертали важното значение на повишаването на прозрачността на снабдителните вериги, на подобряването на прогнозите за търсенето и на увеличаването на капацитета за производство на полупроводници в Съединените щати. Обсъдени били мерки в краткосрочен и дългосрочен план, но не били взети конкретни решения.

Президентът на САЩ използва виртуалната си среща с корпоративни лидери и за да популяризира своя план за модернизиране на инфраструктурата в страната, отбелязва Асошиейтед прес.

"Ние трябва да построим инфраструктурата на днешния ден, а не да поправяме вчерашната", подчерта Байдън пред 19 ръководители на компании от областта на технологиите, автомобилостроенето и производството на чипове. Той предупреди, че "Китай и останалата част от света не чакат и че няма причина американците да чакат".

Още от Свят