Революционно: Байдън поиска забрана на автоматичните огнестрелни оръжия

Свят
© ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън поиска забрана на автоматичните огнестрелни оръжия в страната след двете масови стрелби в разстояние на една седмица. Поредните призиви за по-голям контрол при носенето на оръжия в страна, преживяла трагедии след масови стрелби на публични места като училища, киносалони и нощни клубове.

Байдън се надява този път законодателите да се вслушат и по думите му да “подходят със здрав разум“ и да спасят американски животи.

„Това не е и не трябва да бъде партиен проблем. Това е американска проблем,“ каза Байдън.

В страната мнозинството подкрепя по-строг контрол на огнестрелните оръжия. Въпреки това републиканците отказват да действат с мотива, че ограничаването е в нарушение на конституционното право за носене на оръжие.

Демократите ръководят двете камари на конгреса, но нямат достатъчно мнозинство сами да въведат нови мерки. Джен Саки - говорителят на Белия Дом, заяви, че администрацията обмисля различни стъпки и не изключва въвеждане на укази.

21 годишен мъж е обвинен, че в понеделник следобед местно време е открил огън в супермаркет в Болдър, щата Колорадо и е отнел живота на десет души. Масовата стрелба се случи по-малко от седмица след като друг стрелец уби осем души в салони за масажи в Атланта.

Още от Свят