Размирици в Ливан, кризата е 3 пъти по-тежка от нашата през 1997

Свят

Протестиращите продължават да блокират пътища с горящи гуми и сметища в Ливан, след като валутата спадна до ново дъно, което подхрани бедността, предава Ройтерс.
"Вече не можем да понасяме ... Доларът върви нагоре и те не се интересуват от нас. Те все още разделят печалбите си ", казва Рабих Халед, който е безработен от месеци, на един от протестите.
Смазан от дългове, Ливан се бори с финансова криза, която унищожи работните места, а в страната се чуват предупреждения за нарастващ глад.
 
Сривът на ливанския паунд, който падна до 10 000 за долар, намали около 85% от стойността му в страна, разчитаща силно на вноса.
 
Спадът беше последната капка за мнозина, които видяха, че цените на потребителските стоки - като памперси или зърнени храни, са почти утроени след избухването на кризата.
 
"Те ни отнемат достойнството. Днес слязохме да кажем не, имаме достойнство ... Ние не сме насекоми. Те контролират долара за вашите интереси, за да крадат пари от хората ", казва 43-годишният Тауфик Марей.
 
"Ако все още мога да си позволя да взема хляб, за да нахраня децата си, другите не могат. Казвам на всички да излязат по улиците", казва още той.
Протестиращите затвориха главна магистрала извън столицата Бейрут и пътя на летището. Хората излязоха на улиците и в други градове.
Политическите лидери не успяха да постигнат съгласие за спасителен план, а кризата избухна още в края на 2019 г., когато притоците на долари пресъхнаха.
 
Протестиращите са разтърсени от икономическите трудности и нови данъчни планове, включително дневна такса от 20 цента за обажданията през мобилно приложение.

Още от Свят