Още засекретени документи са открити в дома на Джо Байдън

Свят
© ЕПА/БГНЕС

Американското министерство на правосъдието е открило още засекретени документи в дома на президента Джо Байдън. Това е станало в петък, но новината за претърсването бе обявена късно в събота от адвоката на президента. Някои от документите са от мандата на Байдън като вицепрезидент, а други от времето му на сенатор.

От изявление на Боб Бауър, цитирано от „Вашингтон пост“ става ясно, че Министерството на правосъдието е иззело шест документа.

Министерството е получило пълен достъп до резиденцията на Байдън в Уилмингтън, щата Делауер в продължение на малко повече от 12 часа в петък. На мястото са били представители както на Министерството на правосъдието, така и на екипа на президента.

Според Бауър Байдън доброволно бързо е дал достъп като органите на съдебната система са поискали претърсването да не бъде предварително оповестено и адвокатите на президента са се съгласили с това условие.

По-рано адвокати на Байдън са намерили в дома му други засекретени документи и са ги предали на Министерството на правосъдието.  Засекретени документи бяха намерени и в бивш офис на президента.

Събитията доведоха до критика от републиканците и назначаването на специален прокурор. Самият президент заяви, че съдейства напълно на разследването и че е уверен, че решението ще дойде скоро.

Бившият президент Доналд Тръмп също се разследва за това как се е отнасял към класифицирана информация, но съюзниците на Байдън отказват да направят паралел с това.

Подкрепящите сегашния президент подчертават, че Тръмп е отказвал да върне засекретени документи, докато Байдън ненадейно е взел и бързо върнал намерени класифицирани.

Още от Свят