Опасен прецедент: При победа Тръмп може да помилва сам себе си

Свят
© БГНЕС

Върховният съд на САЩ реши, че Тръмп има право поне на частичен имунитет срещу наказателно преследване. Как това решение ще се отрази на президентските избори през ноември и какви са реакциите в САЩ, пише Deutsche Welle.

За бившия президент Доналд Тръмп решението на Върховния съд бе огромен триумф: това е победа за Конституцията на САЩ и демокрацията, възкликна той в социалната си мрежа Truth Social. Още преди това той изрази в подкаст радостта си от това, че решението ще има по-голямо отражение за неговия конкурент – демократа Джо Байдън, отколкото за него, пише АРД.

"Опасен прецедент"

Президентът Байдън разкритикува решението на Върховния съд, възприето като победа за неговия съперник. Той го нарече опасен прецедент, който прави лоша услуга на американския народ, предадоха Ройтерс и Франс прес.

С консервативното си мнозинство Върховният съд реши, че американските президенти са защитени от наказателно преследване в официалните си действия, но не и в неофициалните. Оттук нататък по-ниска съдебна инстанция предстои да прецени дали опитите на Тръмп за влияние върху изборите в САЩ са официално или неофициално действие. Във връзка с това изглежда все по-невероятно Тръмп да бъде изправен пред съда преди изборите на 5 ноември.

Привържениците на Тръмп, като например републиканският сенатор Джеймс Дейвид Ванс, също приветстваха съдебното решение. То би могло да разбие обвиненията на специалния прокурор Джак Смит срещу Тръмп, написа Ванс в платформата Х. Смит води следствие срещу Тръмп заради опитите му за манипулация на изборите и заради неговата роля при щурма срещу Капитолия на 6 януари 2021 година, припомня АРД.

Остра критика от страна на демократите

реагираха с възмущение. Лидерът на мнозинството в Сената – Чък Шумер, определи решението на съда като „срамно“, тъй като позволява на бившия президент да отслаби демокрацията, нарушавайки закона.
Нанси Пелоси, бившата говорителка на Камарата на представителите, написа в декларация, че с решението си Върховният съд се отклонява от стандартите и нарушава един от основните американски принципи, а именно – че никой не стои над закона. Бившата външна министърка Хилари Клинтън изрази мнение, че през ноември американският народ ще поиска сметка на Тръмп.

"Това е абсурдно и опасно"

Бившият полицай Харис Дън, който е бил на служба при щурма на Капитолия на 6 януари 2021 година, споделя, че не може да повярва как така съдиите са дали частичен имунитет на Тръмп. „Той продължава да е най-голямата заплаха за демокрацията“, заяви Дън пред медиите. Дън, който сега се кандидатира от Демократическата партия в щата Мериленд, е убеден, че навремето Тръмп е подтикнал своите поддръжници да атакуват Капитолия. В качеството си на очевидец Дън посочва, че хората, които тогава са го нападнали, са действали от името на Тръмп и по негови указания. Друг бивши служител на полицията, охраняваща Капитолия, Акилино Гонел, коментира: „Върховният съд наруши принципите на демокрацията. Това е абсурдно и опасно“.

Юристите не са изненадани от решението на Върховния съд, посочва АРД. Бившият американски министър на правосъдието Алберто Гонзалес заяви пред CNBC, че един президент трябва да има възможност да взима и най-трудните решения. И докато действа в официално качество, трябва да е защитен от наказателно преследване.

Според историчката Леа Райт вече от над 50 години може да се наблюдава, че властовите пълномощия на американския президент се разширяват все повече. Фактът, че съдиите са предали тълкуванието на този случай на по-долна инстанция, показва обаче, че някои членове на Върховния съд държат на неутралността и обективността.

При победа Тръмп може да помилва сам себе си

Докато следващият съд се произнесе как точно трябва да се прилага решението спрямо Тръмп, могат да минат месеци, отбелязва германската обществено-правна медия. При това положение началото на процеса срещу Тръмп най-вероятно ще се отложи за след президентските избори през ноември. И е вероятно да не се стигне до никакво осъждане на Тръмп, тъй като при победа той може сам да се помилва, прогнозира АРД.

Още от Свят