Нетаняху към САЩ: Войната в Газа е и ваша война

Свят

 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова хората в САЩ да възприемат войната на Израел срещу ислямистката организация "Хамас" и като тяхна война, предаде ДПА.

"Това не е само нашата война, това е и вашата война", заяви Нетаняху в интервю, излъчено снощи в САЩ. "Това е битка на цивилизацията срещу варварството", каза той пред Си Ен Ен. Ако Израел не спечели войната, напастта ще се разпространи извън Близкия изток и след това ще зарази Европа и САЩ. "Вие ще сте следващите", добави израелският премиер.


Нетаняху отново отхвърли засилващите се международни критики заради големия брой цивилни, убити в Газа по време на войната. "Израел се сражава в съответствие с международното право", заяви той.

"Израелската армия върши образцова работа, като се опитва да сведе до минимум цивилните жертви", добави Нетаняху.

Всеки загубен цивилен живот е трагедия, каза той, но обвини "Хамас", че не позволява на хората да напускат зоната на войната, "понякога под дулото на оръжие".


"Хамас" стреля по безопасната зона и по безопасния коридор, който създадохме... за да попречат на палестинците да напуснат опасната зона. Групировката разполага ракети в училищата, болниците, има тунели под детски легла", каза Нетаняху.

Международната общност не трябва да оказва морална подкрепа на злото, заяви още израелският премиер.

Още от Свят