Мароко обвини Испания, че се опитва „да европеизира двустранната криза” в дипломатическите отношения

Свят
© ЕПА/БГНЕС

Испания бе обвинена от Мароко, че се опитва „да европейзира двустранната криза” в дипломатическите отношения. Според първия им дипломат тя не е свършила на 1 юни, когато лидерът на военната групировка „Полисарио” Брахим Гали напусна Испания, където се лекуваше от коронавирус и замина отново за Алжир.

Днес се очаква Европейският парламент да гласува резолюция, която осъжда използването на деца в мигрантската криза за „политически натиск” върху европейска държава, тъй като противоречи на Конвенцията на ООН за правата на детето.

Безпрецедентната дипломатическа криза, която доведе до нахлуването на повече от 10 хиляди марокански мигранти в автономния испански град Сеута, според мароканският министър на външните работи Насер Бурита е „ налице, защото причините за нея са все още факт”.

Така той формулира недоволството от страна на Мароко, че Испания не е признала техния суверинитет над Западна Сахара.

„Не може сепаратизмът да бъде забранен във вашата страна и популяризиран в съседните", заяви Бурита в изявление пред пресата, уточнявайки, че въпреки натискът от страна на Испания отношенията на Мароко с ЕС са добри.

В същото време представителят на „Полисарио” в Испания Абдула Араби също изрази недоволство, че позицията на испанското правителство по отношение на Западна Сахара е „недостатъчна”.

Източник: БНР

Още от Свят