Кремъл изрази готовност Русия да увеличи доставките на природен газ за ЕС през Украйна

Свят

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в сряда, че Русия е готова да увеличи доставките на природен газ през Украйна, ако Европейският съюз увеличи покупките на синьото гориво, предаде агенция ТАСС.
 
Песков също така отбеляза, че увеличението зависи и от това, дали Киев ще осигури конкурентни условия за транзита на газ.
 
Освен това той заяви, че "Газпром“ изпълнява всички свои задължения към ЕС и че доставките на природен газ вече са достигнали максималните договорени нива.
 
"Нищо не може да бъде доставено извън договорите", каза Дмитрий Песков пред репортери. "Как? Безплатно? Това е въпрос на преговори с Газпром."
 
За да се разреши въпроса относно запазването на транзита на газ, Киев трябва да се обърне към "купувачите на газ в Европа, европейските компании. Именно те могат да сключат ново дългосрочно споразумение с руския монопол (Газпром) с увеличени количества, като се има предвид нарастващото търсене на газ“, посочи говорителят на Кремъл и добави: "За да транспортираме нещо през Украйна, някой трябва да го купи и именно такъв е случая с нашите купувачи в Европа“, отбеляза той.
 
В този случай Русия ще изпълни всичките си транзитни договорености, подчерта Песков. "Президентът на Русия повтори, че ако покупките на нашия газ продължат, ако договорите се увеличат и ако Украйна даде конкурентни търговски оферти, всичко това ще продължи да работи", добави Песков.
 
По-рано тази седмица имаше информация, че ЕС възнамерява да закупи допълнителни запаси от природен газ в опит да спре текущите повишения на цените в рамките на съюза.

Още от Свят