Иран се готви за война - започна да подготвя военните си бази

Свят
© архив

"Иран започна да подготвя военните си бази в случай на война в Ливан", предаде израелската медия мигнюз.

 

В поделенията на въоръжените сили на Ислямската република е въведен режим на повишена боеготовност. Отпуските на войниците и младшия команден състав са спрени до второ нареждане. В страната започнаха да циркулират слухове за предстояща мобилизация.

 

Мерките са предприети заради вероятна ескалация на напрежението между Еврейската държава и действащата в Ливан и подкрепяна от Техеран шиитска милиция Хизбула.

 

От Иран заявиха, че при евентуален пълномащабен конфликт между Хизбула и Израел ще подкрепят шиитската милиция. "Съществува голяма вероятност да избухне война между ционистите (както в Ислямската република наричат Еврейската държава) и Хизбула. Ако този конфликт стане факт, ние няма да имаме друг избор освен да окажем всевъзможна помощ на нашите братя", това заяви Камал Харазави – съветник по външнополитическите въпроси на Върховния ръководител на Ислямската република Али Хаменей.

 

 "В Ливан няколко депутати от християнски партии и техни независими колеги  призоваха правителството в Бейрут да положи всички усилия, за да предотврати  разпалване на война в страната им. Нашето основно искане е следното - южните райони (където е съсредоточена голяма част от паравоенните формирования на Хизбула) да преминат под контрола на ливанските военни и полицаи", предаде нюзру.

Още от Свят