Иран каза кой саботира тяхната ядрена програма

Свят

Иранската държавна телевизия разкри самоличността на мъж, който стои зад последната експлозия в ядрения завод в Натанз, съобщиха "Ройтерс" и "Таймс ъв Израел".

"Реза Карими, извършителят на този саботаж...е установен", информира телевизията. Допълва се, че Карими е напуснал Иран преди експлозията миналата неделя, която Техеран смята, че е дело на Израел.

Предприети са необходимите действия за задържането и връщането му в страната, подчертава телевизията.

Медията информира, че 43-годишният е роден в град Кашан. Не се разкрива как той е получил достъп до един от най-секретните обекти в Ислямската република.

Иранската телевизия показа червена бюлетина на Интерпол за арестуването му. Няма достъп до бюлетината в базата данни на Интерпол. Няма коментар от агенцията.

На червената бюлетина се отбелязва, че Карими е пътувал до Испания, Обединените арабски емирства, Кения, Етиопия, Катар, Турция, Уганда, Румъния и друга държава, за която не е ясно.

В същото време ТАСС съобщава, позовавайки се на медията IRIB, която цитира Комисията по национална сигурност и външна политика към иранския парламент, че саботажът е извършен в резултат на детонация на взривно устройство, поставено в обекта. Съобщава се още, че в резултат на взрива частично е повредена системата за електроснабдяване на центрофугите. Няма данни да е извършена кибератака.

Вчера Иран потвърди, че вече обогатява уран с концентрация от 60%. Това е най-голямото му засега нарушение на споразумението, подписано от страната във Виена през 2015 г. с великите сили и Германия. Иран е на малка крачка от обогатяване на уран с концентрация от 90%, което може да позволи на страната да създаде атомна бомба. До момента Ислямската република обогатяваше до 20% ниво на чистота на урана.

Американският президент Джо Байдън изрази съжаление за това ново нарушение, което "изобщо" не помага за излизане от безизходицата. По думите му обаче Вашингтон "въпреки всичко е доволен да види, че Иран продължава да участва в дискусиите".

Във Виена продължават днес преговорите за иранската ядрена програма. Всички участници са седнали на една маса, предаде Франс прес, припомняйки и напрежението във връзка със започналото обогатяване на уран до 60 на сто от Техеран.

Европейският съюз съобщи в комюнике, че председателстваната от него комисия по обяд ще поднови работата си на политическо равнище след вчерашните двустранни и експертни дискусии.

В работата участват представители на Китай, Франция, Германия, Русия, Великобритания и Иран.

Диалогът цели да установи кои санкции трябва да вдигне Вашингтон и какви мерки трябва да вземе Техеран за връщане към пълното спазване на споразумението.

Руският посланик към международните организации във Виена Михаил Улянов съобщи в Туитър за "бавен, но постоянен напредък". Пред ирански медии иранският преговарящ каза, че това е среща, на която трябва да се реши как и с какво темпо да продължат дискусиите.

Атаката по завода в Натанз, при която според разпространяваната информация са повредени хиляди центрофуги, изглежда е част от ескалиралата тайна война между Израел и Иран.

Израелските власти не са коментирали нападението, на което Техеран се закани да отговори.

Извършената през уикенда атака по завода в Натанз първоначално бе описвана като прекъсване на електропреносната мрежа, но по-късно ирански представители започнаха да я определят за нападение.

Още от Свят