Има вероятност талибаните да поемат контрола в Афганистан, според Американското разузнаване

Свят

Администрацията на президента Джо Байдън е била уведомена от Американските разузнавателни агенции, че талибаните може да завземат контрола върху по-голямата част от Афганистан в рамките на 2-3 години, ако войските на САЩ се изтеглят преди постигане на споразумение за подялба на властта между властите в Кабул и бунтовниците, се казва в доклад, за който съобщи в. "Ню Йорк таймс". Това предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Такова развитие на нещата потенциално би позволило на Ал Каида да възстанови позициите си в Афганистан, пише "Ню Йорк таймс", като се позовава на анонимни американски служители.
 
Предстои президентът Джо Байдън да вземе решение дали да спази крайния срок 1 май за изтеглянето на последните 3500 американски войници. Той беше определен в споразумение с талибаните, сключено през февруари 2020 г. от неговия предшественик Доналд Тръмп.
 
Някои американски служители, които искат войските на САЩ да останат в Афганистан, използват този разузнавателен доклад, за да изтъкнат, че се налага войниците да останат и след 1 май.
 
Белият дом не е отговорил на искането за коментар.
Класифицираната оценка на разузнаването е била подготвена миналата година за администрацията на Тръмп, съобщи "Ню Йорк таймс".
На първата си пресконференция в четвъртък Байдън каза, че ще е трудно да се съобрази с крайния срок, който изисква и напускането на около 7000 съюзнически войници. Същевременно Байдън заяви, че не може да си представи чуждестранни войски под командването на САЩ догодина да са още в Афганистан.
 
Вчера талибаните казаха, че въоръжените действия срещу чуждите войници, прекратени съгласно споразумението за изтегляне, ще бъдат възобновени, ако те останат в Афганистан и след 1 май.
След като беше подписано споразумението за изтегляне, талибаните не са атакували водените от САЩ сили на НАТО в Афганистан, но увеличиха нападенията си срещу международно признатото афганистанско правителство.
В новото изявление на талибаните се казва, че отговорност за удължаването на войната ще носят тези, които са допуснали да бъде нарушено споразумението за изтегляне на чуждите войски.
 
Свой контингент в Афганистан поддържа и България. 

Още от Свят