Израел съобщи за тунел и склад с оръжие под болница в Газа

Свят

Израелските военни заявиха, че са открили 55-метров тунел на радикалната групировка "Хамас" под болницата "Ал Шифа" в Газа, който е бил използван за "терористични цели".

"Стръмно стълбище води до входа на тунела" под болницата "Ал Шифа", оборудван с няколко средства за защита, включително блиндирана врата, посочиха от израелска страна. Тунелът е бил открит под хангар с оръжия - гранатомети, експлозиви и автомати "Калашников".

Израел твърди също, че групировката "Хамас" е екзекутирала пленена израелска военнослужеща, а двама чуждестранни заложници - непалец и тайландец - са били държани в болницата "Ал Шифа". Разпространени бяха видеозаписи с предполагаеми заложници в комплекса от 7 октомври, когато бойците на "Хамас" извършиха координирани атаки в Израел и отведоха в Ивицата Газа около 240 похитени.

Израел очаква скоро да се стигне до освобождаване на заложници, заяви израелският посланик в САЩ Михаел Херцог пред Ей Би Си:

"Надяваме се, че може да постигнем освобождаването на значителен брой заложници през следващите дни. Не искам да влизам в подробности за преговорите, но се полагат много сериозни усилия и се надявам, че ще имаме споразумение".

Над 13 хиляди души са били убити при израелски удари в Ивицата Газа, по последни данни на управляващите палестинската територия "Хамас". Сред тях са повече от 5500 деца и 3500 жени. 30 000 са ранените, посочва радикалното ислямистко движение.

Китай напълно подкрепя призива за двудържавно решение на конфликта в Ивицата Газа, отправен на ислямско-арабската среща на върха в Рияд, заяви китайският външен министър Ван И. Той призова международната общност да действа бързо за овладяване на хуманитарната катастрофа в Газа.

Още от Свят