Израелска операция срещу команден център на "Хамас" под болница

Свят

Израелските военни съобщиха, че провеждат операция в най-голямата болница в Газа - "Ал Шифа", насочена към предполагаем команден център на радикалното палестинско движение "Хамас", разположен под хиляди болни и приютени цивилни.

"Въз основа на разузнавателна информация и оперативна необходимост силите ни провеждат прецизна и целенасочена операция срещу Хамас в определен район в болница "Ал Шифа", заявиха израелските сили за отбрана.

Израел уточни, че операцията засяга конкретен район на болницата и участващите в нея сили са преминали специално обучение, за да могат да действат в подобна обстановка и сред тях има медицински екипи и говорещи арабски военнослужещи.

Палестинската групировка "Хамас" заяви, че президентът на САЩ Джо Байдън носи отговорност за продължаващата израелска операция в болницата "Ал Шифа". "Предупреждаваме, че в болницата може да се стигне до масово убийство", заявиха още "Хамас".

В първите коментари от Белия дом за операцията се казва: „Ние не подкрепяме ударите по болница от въздуха и не искаме да видим престрелка в болница, където невинни, безпомощни, болни хора, опитващи се да получат медицинска помощ, която заслужават, са хванати в кръстосания огън“. Вчера президентът Байдън също заяви, че болниците и пациентите трябва да бъдат защитени.

ЕС обсъжда санкции срещу "Хамас", заяви върховният представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел. Според него по-важно от санкциите обаче е необходимостта да се отреже финансирането на палестинската групировка. Борел каза още, че в ЕС няма консенсус, за да бъде поискано прекратяване на огъня между Израел и "Хамас", но отчете като успех договорените в неделя хуманитарни паузи в Ивицата Газа.

Борел съобщи още, че днес ще замине на обиколка в Близкия изток, където ще посети няколко арабски държави, а също така Израел и Палестина.

Още от Свят