Ефективност от 79% на ваксината на "АстраЗенека" и без по-висок риск от съсиреци, откри проучване в САЩ

Свят

"Ваксината срещу коронавирус на "АстраЗенека" (AstraZeneca) и Оксфордския университет е 79% ефективна за предотвратяване на симптоматични заболявания от коронавирус и 100% ефективна срещу тежко или критично заболяване и хоспитализация." Това съобщи в понеделник компанията "АстраЗенка", цитирайки резултати от "Фаза 3" на голямо изпитване на ваксината в САЩ, предаде Ройтерс.
 
Новите данни идват, след като редица страни възобновиха употребата на ваксината. Това страна факт, след като Европейската агенция по лекарствата и Световната здравна организация  заявиха, че ползите от ваксинация с препарата на "АстраЗенка" надвишават рисковете, свързани със съобщения за образуване на кръвни съсиреци след нейното поставяне.
 
„АстраЗенека" заяви, че независим комитет по безопасност е направил специфичен преглед в американското проучване с помощта на независим невролог на кръвните съсиреци, както и на мозъчно-венозната синусова тромбоза (CVST), която е изключително рядък кръвен съсирек в мозъка.
 
Фармацевтичната компания посочи, че тази независима комисия "не е открила повишен риск от тромбоза или събития, характеризиращи се с тромбоза", сред 21 583 участници, получили поне една доза от ваксината. "Специфичното търсене на CVST не е открило подобни събития в това проучване", допълни "АстраЗенека".


Още от Свят