Ердоган обеща да засили покупателната способност на гражданите с ниски доходи

Свят
© БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща да засили покупателната способност на гражданите с ниски доходи, като заяви, че правителството осъзнава трудностите, произтичащи от повишаването на цената на живота, съобщава "Дейли сабах".

Ердоган обяви и серия мерки срещу нарастването на цените на недвижимите имоти на фона на затрудненията на хората да си купят жилище или да плащат наем.

Турската инфлация достигна почти 70 процента миналия месец на годишна база, което е най-високото равнище за последните 20 години.
След заседание на кабинета вчера Ердоган повтори решимостта на правителството да работи по разрешаването на проблема с нарастващите цени и да подобри покупателните способности на домакинствата с ниски доходи чрез мерки от юли.

"Наясно сме с понижаването на покупателната способност на нашите граждани с ниски доходи. Опитваме се да компенсираме спада с увеличенията на заплатите, които правим", каза той.

Ердоган обяви, че ще бъдат предложени по-изгодни жилищни кредити на гражданите, които обърнат в турски лири спестяванията си в чуждестранна валута или продадат златото си на централната банка, за да използват средствата за покупка на жилище на стойност до 2 милиона турски лири (около 130 хиляди долара).

Месечните лихви по кредитите ще бъдат от 0,89 процента, а падежът - до десет години, поясни той.
Според Ердоган тази мярка ще насърчи също така турската лира от колебанията на валутните курсове.

Наред с това жилищни кредити при лихва от 0,99 процента и десетгодишен падеж ще бъдат предоставяни и за покупка на първо жилище. 

Строителните компании пък ще могат да се възползват от заеми с тригодишен падеж за довършване на вече започнати проекти, стига да се ангажират в срок от една година да задържат непроменени продажните цени.

Още от Свят