Директорът на СЗО и Шарл Мишел сред шпионираните в програма „Пегас“

Двамата са представлявали интерес за Мароко през 2019 г.

Свят
© Pixabay

Директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел са сред вероятните обекти на наблюдение от 34 различни страни с помощта на израелската шпионска програма „Пегас“, съобщава британският „Гардиън“ като участник в журналистическото разследване на дейностите на разработчика на програмата NSO Group.

По-рано френският вестник „Льо Монд“ съобщи, че в базата данни, получена от авторите на разследването с телефонните номера на лицата, станали обекти на клиенти на NSO, е присъствал един от номерата на френския президент Еманюел Макрон.

„Ако това бъде доказано, очевидно е много сериозно“, коментира служител на Елисейския дворец.

Според „Гардиън“ сред целите на „Пегас“ са и телефонните номера на много други политици и дори монарси. Изданието назовава сред тях лидерите на Южна Африка и Пакистан, кралят на Мароко Мохамед VI и министър-председателят Саад ал-Дин ал-Османи, иракския президент Барам Салех, египетския премиер Мустафа Мадбули и др.

Тедрос Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изглежда са представлявали интерес за Мароко през 2019 г.

Журналистите признават, че все още не са получили възможност да анализират данните от смартфоните на споменатите лица, за да открият следи от програмата „Пегас“.

По-рано неправителствената организация „Забранени истории“ и 17 медии от различни страни публикуваха разследване, в което се твърди, че редица страни предполагаемо са шпионирали 50 000 души по света, използвайки израелски софтуер за мобилни телефони. Правото да се използва е предоставено изключително на държави и правителствени агенции със специално разрешение от израелските власти, което трябва да се издава за всеки отделен случай.

NSO Group твърди, че приложението се използва за борба с престъпността и тероризма, и нарече клевета данните от разследването на тайното събиране на информация за журналисти, политици и защитници на правата на човека. По-късно разработчиците на приложението признаха възможността за злоупотреба от някои от клиентите на NSO Group.  

Източник: Тribune.bg

Още от Свят