Британските консерватори организират кабинет в сянка

Свят
© ЕПА/БГНЕС

В Обединеното кралство Консервативната партия, която загуби общите избори, започна да съставя правителство в сянка, в което обаче няма да остане досегашният министър на външните работи Дейвид Камерън.

Лорд Камерън подаде оставка от предната скамейка на Риши Сунак и сега мястото му ще заеме Андрю Мичъл. Освен това, въпреки че запази депутатското си място на изборите миналата седмица, Ричард Холдън напусна поста председател на партията на торите. В писмото с оставката си Холдън каза, че е необходимо да се направи "задълбочен преглед на кампанията за общите избори", но това би било "най-добре да се извърши с нов набор от очи, за да се осигури най-ясен поглед". 

Общо 175 депутати на консерваторите загубиха местата си при повече от убедителната победа на лейбъристите, включително 11 министри, оставяйки само с 121 представители в Камарата на общините, в сравнение с 412 от Лейбъристката партия. Погромът на изборите направи Сунак лидер на опозицията и той ще трябва да запълва доста места на предната скамейка. Тъй като бившият премиер потвърди, че ще се оттегли като партиен лидер, когато започне процесът за избор на наследник, не е ясно колко дълго ще продължи да съществува този кабинет в сянка.

Още от Свят