Бил Гейтс прогнозира край на пандемията от Covid през лятото

Свят
© БГНЕС

Смъртността от коронавирус и общите нива на заразяване може да достигнат средните за сезонния грип до следващото лято, при условие, че няма нови, по-опасни щамове. Мнението е на основателя на Microsoft Бил Гейтс. Той беше гост на „Нов икономически форум“ в Сингапур. Събитието пък беше организирано от бизнесмена Майкъл Блумбърг.

„На фона на развитието на естествения имунитет, ваксинацията, появата на нови лекарства смъртността и заболеваемостта трябва да спаднат рязко“, смята Гейтс.

Той прогнозира, че: „При липса на нови щамове до средата на следващата година тези цифри може да достигнат сезонни данни за грип“. В същото време Гейтс призова „световната общност да работи активно за ликвидиране на коронавируса, за да намали заплахата от нови пандемии“.

Основателят на Microsoft очаква с нетърпение светът да се „справи с предизвикателствата, свързани с доставката на ваксини срещу коронавирус през следващата година“.

Бил Гейтс и бившата му съпруга Мелинда ръководят благотворителна фондация, която има приблизително $50 млрд. Основните области на работа на организацията включват борба с опасните болести в развиващите се страни, и развитие на здравните и образователни програми в САЩ. Чрез фонда вече са разпределени стотици милиони долари за разработване на ваксина срещу коронавирус и за подкрепа на бедните, които са най-уязвими от пандемията.  

Още от Свят