KПКОНПИ иска отнемане на имущество за 278 милиона лева на Васил Божков и жена му, сред тях са самолет и яхта

Новини

Антикорупционната комисия внесе в съдилищата искове срещу Васил Божков и свързани с него хора за отнемане на незаконно придобито имущество на обща стойност 406 547 219 лв.  В исковите молби са включени 36 недвижими имота в България, Гърция и Франция и 7 моторни превозни средства, сред които самолет и яхта, съобщиха от Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

278 299 803. 33 лв. се претендират от Васил Божков по внесена искова молба в Софийски градски съд. Производството срещу него е започнало след повдигнати от прокуратурата обвинения за това, че в периода 2014 - 2020 г. е ръководел организирана престъпна група. Иска се отнемане на моторна яхта "Wasabi 60Apex" (пазарна стойност 41 000 лв.), моторна лодка "Brig Falcon 420" (пазарна стойност 1 100 000 лв.) и на самолет "Bombardier" (пазарна стойност 34 000 000 лв.).

От Васил Божков и свързани с него лица се претендират и 31 недвижими имота – апартаменти и прилежащи помещения в сгради в центъра на София, апартамент в Балчик, право на строеж на многофамилна жилищна сграда в София, поземлени имоти и двуетажна къща в Гърция, недвижими имоти в Париж, Франция.

Божков е обвиняем за 18 престъпления, сред които за ръководене на организирана престъпна група, за принуда, изнудване, опит за подкуп, търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности. Последните обвинения, които бяха повдигнати на Божков, са за ръководене на организирана престъпна група с участието на още три лица, създадена с цел извършване на тежки умишлени престъпления. Сред тях – убийства, изнудвания и други.

Това не е първият път, в който имущество на бизнесмена е запорирано, като част от текущите досъдебни производства. Божков е с повдигнати задочно редица обвинения, съпругата му беше задържана и престоя в ареста близо осем месеца.

Още по темата