9% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Новини
© БГНЕС

При гласуването за националния парламент на 9 юни ГЕРБ-СДС получават 24,7% от гласовете, а вторите – ПП-ДБ – 15,4%. Това сочи национално проучване за електоралните нагласи, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“. Изследването е проведено сред 1004 души над 18 г. в страната в периода 23 май – 2 юни 2024 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета. Според данните от допитването трета политическа сила ще е ДПС – с 12,3% подкрепа, а четвърта – „Възраждане“ с 11,1%. Следват БСП – 7,5%, и „Има такъв народ“ – 4%. ИТН отново е и на ръба за влизане в парламента.

Последното проучване на електоралните нагласи показва увеличение на желанието за гласуване, отчете Добромир Живков от „Маркет ЛИНКС“. 48,3% от анкетираните са обявили, че ще дадат гласа си за депутати в Народното събрание, а 47,4% – за Европейския парламент.

„Възможно е избирателната активност да е по-висока от тази през април миналата година за Народно събрание, а тази за Европарламента ще е по-висока от тази през 2019 г.“, коментира Живков. По думите му повишеното желание за гласуване идва от новите играчи, появили се на тези избори.

Още от Новини