8 г. затвор за сина на Йоско-Костинбродския, готвил убийства на прокурори и полицаи

Новини

Специализираният наказателен съд призна за виновен Иван Йосифов, син на Йосиф Йосифов - Костинбродския, за ръководител на престъпна група и за приготовления за убийства, съобщиха от съда.

Наказанието на Йосифов е 8 години затвор при строг режим. Заедно с него за виновен е признат и Петко Стоянов, осъден на четири години затвор.

Групата, ръководена от Иван Йосифов, бе разбита на 27 юни 2018 година при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в София и областта. Синът на Йоско Костинбродския и Петко Стоянов познавали всеки от привлечените участници, както и опита им в разпространението на наркотици. Нарекли престъпното сдружение "Фирмата", а като негова крайна цел определили завладяването на наркопазара в София.

Непосредствено след Йосифов и Стоянов в йерархията стоял Стефан Гевгелийски, макар участието му да се изчерпвало само с указания и поръчки, тъй кото изтърпявал присъда в Софийския затвор.

През май 2018 г. Гевгелийски възложил на Йосифов и Стоянов задачата да организират убийствата на двама прокурори от специализираните прокуратури и двама разследващи полицаи. 

Ръководителите на групата свикали среща с част от участниците, както и с други неустановени лица, на която били обсъдени начините на покушенията, на кои доверени лица може да се възложи изпълнението, какви оръжия да бъдат използвани. Йосифов и Стоянов дали указания на членове на групата да проследяват ежедневния маршрут на придвижване на поръчаните за убийство, да установяват ежедневните и обичайните им навици, както и местата, където живеят, които посещават, където обичайно паркират личните си автомобили.

Още от Новини