35 секции за гласуване в Обединеното кралство днес

Новини

Гласуването на българите във Великобритания започна. Поради часова разлика това стана в 9.00 часа българско време. 
 
Гласуването се провежда в 35 избирателни секции, 13 от които в столицата Лондон, 18 на територията на Англия, две в Шотландия и по една в Уелс и Северна Ирландия. 
 
Предварително бяха подадени около 16 000 заявления за гласуване, но се очаква много повече хора да се стекат към избирателните секции, които са отворени до 22.00 часа българско време. Изборите се провеждат в условия на локдаун. 
 
Едва преди по-малко от седмица на хората на Острова бе позволено да напускат домовете си и да се събират до 6 души на едно място на открито пространство. За българските избори е направено изключение, като е получено необходимо разрешение от британските власти. 
 
Първоначално имаше предложения за откриване на близо 90 секции, но бяха разкрити само 35, което е съобразено с Избирателния кодекс за държави извън ЕС, тъй като Обединеното кралство излезе от блока в началото на годината.
 
От българското посолство в Лондон взеха решението за секциите на базата на 4  основни критерия: брой на подадени заявления за гласуване, брой на внесени документи са уседналост по региони, географско разпределение и брой на гласувалите в предишни избори.
 
Не всички българи останаха доволни, защото на някои ще се наложи да пътуват по-дълго време до одобрените секции, но по принцип те са избрани така, че всички граждани да могат да стигат до тях в рамките на един час. В петък се създаде напрежение около секцията в Лутън по повод на спор около смяна на председателят на тамошната комисия от ЦИК, дори се появиха съмнения дали секцията ще отвори в уречения ден и час, но след като новопредложеният председател се оттегли, секцията вече е готова да приема гласоподаватели.
 
Изборите се провеждат в условия на локдаун, което допълнително може да създаде затруднения, въпреки уверенията, че британските власти и полицията са запознати по места.
 
Гласуването трябва да приключи в 22.00 часа българско време.

Още от Новини