3 години и 4 месеца затвор за смъртта на две жени

Новини

21-годишният Алекс Димов, който блъсна с автомобил и по непредпазливост причини смъртта на две жени в Карнобат през 2018 г., влиза в затвора за 3 години и 4 месеца. Върховният касационен съд остави в сила решението на бургаските апелативни съдии.

Трагичният инцидент стана на 3 ноември 2018 година на карнобатската улица "Петър Берон". Тогава 18-годишният Алекс изгуби контрол върху мерцедеса си, колата се качи на тротоара и премаза 70-годишната Ганка Николова и съседката й Каля на 84 г. Ганка загина на място, а Каля издъхна няколко часа по-късно в болницата. Двете жени отивали на гробища за Задушница, за да почетат починалите си близки.

При разследването бе установено, че младежът, който имал само месец стаж зад волана, е шофирал с около 90 км/ч., въпреки ограничението от 50 км/ч.

Делото пред първоинстанционния съд премина по реда на съкратената процедура, поради което присъдата бе намалена с една трета, както е по закон. Съдът определи окончателен размер на наказанието - 5 години лишаване от свобода.

В началото на ноември м.г. Апелативният съд в Бургас измени присъдата на Алекс Димов и намали наложеното наказание от пет години „лишаване от свобода“ на три години и четири месеца „лишаване от свобода“, както и срока на наказанието „лишаване от право да управлява МПС“ от осем години на четири години и четири месеца.

Решението бе обжалвано през върховната инстанция от подсъдимия и от частния обвинител В. Г.

Съображенията на апелативните съдии са намерили пълна касационна подкрепа.

“За да наложи това наказани, въззивната инстанция в пълнота е обсъдила степента на обществената опасност на деянието и дееца, наличните смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства и правилно е заключила, че наказание определено под средния размер, предвиден в правната норма, е необходимото и достатъчно за поправянето и превъзпитанието на дееца.“ посочва ВКС.

Върховните съдии отбелязват, че „определянето на размера на наказанието не е в резултат на механичен математически сбор на смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства, а е следствие на една комплексна логическа дейност по цялостната им оценка“. Тази оценка позволява да се установи действителната конкретна тежест на престъплението като сложно обществено явление и да се наложи онова наказание, което с оглед на тази тежест и личността на дееца най-добре отговаря на целите на закона.

В окончателния съдебен акт е посочено, че наказанието, определено от Апелативен съд – Бургас е справедливо.

Решението е окончателно.

Още от Новини