12% ръст на хоспитализираните с Covid-19 пациенти на седмична база

Новини

На 14 дневна база заболеваемостта от коронавирус у нас е 127 на 100 хиляди души население. Това ни нарежда на 25-о място в Европейския съюз и на 15-о по смъртност. Данните докладва пред премиера Бойко Борисов министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

"Това ни дава увереност, че разхлабването на мерките не води до голяма заболеваемост и осъществяваме ефективен контрол върху развитието на епидемията", заяви Ангелов.

През миналата седмица от секвестирани и изследвани 98 проби за новите щамове 68 са с доказания нов вид на вируса от Великобритания. На седмична база от понеделник до понеделник хоспитализираните с коронавирус нарастват с 12 процента, подчерта председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски:

"Били са 3 057, а сега са 3 425. Дълго време се задържаше по-ниско ниво в интензивните клиники, но сега има ръст с 9,8% - от 274 сега са 301".

В "Пирогов" до момента са направени над 2 000 ваксинации, отчете директорът проф. Асен Балтов.

"Имаме готовност да обособим още пет места за ваксинация в нашите контейнери пред болницата и да създадем мобилни екипи, които да могат да ходят в колективи, където има нужда да се ваксинират повече хора".

Още от Новини