„Финансово не са ми на равнището“ – Къро за българи, убити преди него в нарковойна в Кейптаун

Новини

На 12 февруари 2018 г. в Бергвлиет, заможно предградие на Кейптайн, хладнокръвно са застреляни в дома им с 22-ри калибър – оръжието на наемните убийци – семейство българи – Анжело Димов и Неси Пеева. Официално, убийството се води неразкрито, но в престъпните среди на южноафриканския град бързо имат заподозрян: това са рисковете да живееш в този свят от братства и отмъщения, на големи възходи, но и на изключителни падения, на лесни пари и лесни врагове.“

 Това разказва разследващият журналист Арън Хаймън в един от четирите подкаста от поредицата си, посветена на българската мафия, публикувана в края на миналата година.

 В него той разговаря с Красимир Каменов – Къро, който е смятан за една от жертвите в четвъртък на нападение в Констанша, друг още по-луксозен квартал на Кейптаун. Останалите убити са две жени и един мъж, като се предполага, че една от тях е съпругата му.

 Местните медии твърдяха вчера, че срещу тях е бил изстрелян „дъжд от куршуми“ в район, който е с денонощна патрулираща охрана, което би трябвало да означава, че става дума за умишлено нападение на мишени, а не на обир или някакво подобно престъпление. „Хората в района ни казаха, че тази двойка е живеела доста потайно и без контакти със съседите, а децата са учели в международно училище в града“, разказа репортерката на телевизионния канал Newzroom Africa. В репортажа тя се връща към убийството от 2018 г.

  • „Убиха ги преди време, спомням си ги. Но ги познавах отдавна. Занимаваха се нещо с наркотици, с измами с банкови карти…“, казва Красимир Каменов, като малко по-късно уточнява,че не знае нищо за тях от 5 години. „Повечето българи тук са от долната класа и се занимават с кредитни карти, марихуана, дрога, такива неща.“
  • Запитан дали повечето българи в Република Южна Африка са част от организираната престъпност, Къро отговаря, че „през годините се оказа така, не знам, не мога да го докажа, но виждате публикациите, какво говорят хората…, но тези слухове повечето са истина“.
  • „Каква работа мога да имам с тях, приятелю“, отговаря Каменов, когато Хаймън го пита дали някога е работил заедно с убитите българи. „Не можеш да ме сравняваш с тях. Несравними сме. Финансово те не са ми на равнището, това е глупаво, никога не съм имал нещо общо с тях. Какво да получа от тях?“

След въпрос защо при обиск през 2013 г. у Анжело Димов е намерено копие на личната му карта, Каменов отвръща, че е имало някакви документи, защото мислели да правят нещо. „Но после намерих друг човек, този не е компетентен. Казват, че се занимавал с наркотици след това. Проверете от какво са живеели – те нямаха бизнес в България, нямаха и тук, доколкото знам.“

 

Да бъдем честни – половината от тях са престъпници.

 


Красимир Каменов – Къро,  за българите в Южна Африка

 

В разговора Къро не е питан с каква дейност той лично изкарва пари, за да живее в една от луксозните части на града.

Въпреки опасностите, този подземен свят предлага на членовете на българската мафия по-приятна алтернатива на живота в бившата им комунистическа родина, продължава Арън Хаймън. След това то се впуска в описание на какво се е случило с България след рухването на комунизма и как специализирането на страната в електрониката в рамките на СИВ (икономическия блок на съветските сателити) и поддържането на покровителстван от държавата незаконен трафик е дало след това предимство на мнозина в престъпния свят.

 

Но той разказва и за хиляди служители (цитира твърдение за 17 хил. души) – мнозина от тях от спецслужбите и органите на реда – останали без работа и заели се с криминална дейност. Хаймън цитира публикация, според която „доста от тях стават част и ръководят българския престъпен синдикат, известен като правителството на България“.

Тук подкастът преминава към Асен Иванов „който разполагаше с хора, превърнали го в един от най-успешните наркотрафиканти до арестуването му през 2021 г.“ заради заловения кораб с почти един тон кокаин.

В екипа му са Атанас Михайлов Биков („Моркова“), Борислав Атанасов (Боби Мекото, може би най-известният, отвлечен от „Наглите“ и подозиран в наркотрафик с партньора си Александър Торбов) и Марио Радославов Васев (името му се появи сред заподозрените за екзекуцията посред бял ден през 2008 г. на Георги Стоев, бивш телохранител, който пишеше за мафията). 

През февруари 2014 г. Атанасов и Торбов се местят в Южна Африка и информатор казва на властите, че българи изграждат нарколаборатория в Дърбанвил, предградие на Кейптаун. Всичките, са попаднали в Южна Африка с фалшиви паспорти или под фалшива самоличност. Благодарение най-вероятно на подкупени служители, те влизат и излизат от страната, когато си искат. Те получиха през май 2021 г. тежки присъди от порядъка на 10-25 години затвор.

Асен Иванов получава 13 години лишаване от свобода затвор със строг режим. Той е описван в поредицата като „оперативният мениджър“ на флотилия от кораби, превозващи кокаин от Бразилия до Австралия.

Именно заради заловена от австралийската полиция доставка – най-голямата в историята на страната, са ликвидирани Анжело Димов и Неси Пеева, за разказват Арън Хаймън и Къро. Димов е активен член на българската мафия и двамата са се оказали посред битка за власт с безпощаден британски бос, свързан в Австралия със заловените 348 кг кокаин. Името му не се споменава, защото не е бил обвинен в нищо. Но полицията и източници потвърждават връзката му с убийството.

 

През 2017 г.- някой обрал негова къща и градинар на съседната къща, който е от Малави, „представлява интерес“ за полицията. Британецът не искал да чака органите на реда и се е обърнал към „българската организирана престъпност, известна с това, че не се притеснява да си изцапа ръцете срещу подходящата цена“.

 

Човекът бил отвлечен посред бял ден пред очите на детето му от Димов и жена му, след което изчезва и вероятно е убит. Те получили нужната информация за откраднатото и го върнали на поръчителя, но си задържат диаманти от обира и опитвали да ги продадат през посредник в Сингапур. Димов никога не се е занимавал с диаманти, а с по-дребни истории. Англичанинът научил и се разправил с тях, описва разследването, твърдящо, че за пръв път в медиите излизат такива подробности.

www.dnevnik.bg

Още от Новини