"Спутник V" едва ли ще бъде одобрена в близко бъдеще в ЕС

Новини

Руската ваксина срещу Covid-19 "Спутник V" е малко вероятно да получи одобрение от европейските медицински регулатори в близко бъдеще, смята Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ), цитиран от ДПА. Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) все още прави преглед на руската ваксина.

"Ако бъде одобрена - вероятно след юни - можем да доставим около 100 милиона дози за 50 млн. души в ЕС до три-четири месеца", каза пред вестник „Берлинер цайтунг“ ръководителят на РФПИ Кирил Дмитриев.

Русия очаква, че след Унгария може и други държави от Европейския съюз да одобрят за използване "Спутник V" - независимо от решението на ЕМА. Дмитриев заяви, че Русия може да изпрати ваксини на подобни страни през април.

"Сега очакваме делегация на ЕМА в средата на април и се надяваме, че решението за "Спутник V" ще бъде чисто научно, а не политическо", каза той.

Критици обвиняват Русия, че използва ваксината си за пропаганда и геополитическо влияние. Дмитриев, който оглавява фонда, отговорен за международната дистрибуция на "Спутник V", потвърди плановете ваксината да бъде произвеждана в Германия и други страни от ЕС. В ход са преговори за производство на ваксината в заводите в Бавария на руската фармацевтична компания „Р-Фарм“, каза той. „Р-Фарм“ е подала и документи за одобрение на "Спутник V" от ЕМА.

Дмитриев заяви, че има и "предварителни споразумения с два други производителя в Германия", както и с Испания и Франция. Ваксината, разработена от Националния център по епидемиология и микробиология "Гамалея" в Русия има 91-процентова ефективност срещу вируса според експерти. Учени казват, че това равнище на защита би траяло две години.

Русия рекламира и ниската цена и простите условия на съхранение на "Спутник V", която е одобрена за използване в над 50 страни. Смята се, че тя е ефективна и срещу новите варианти на коронавируса. Учени от "Спутник" и "АстраЗенека" също така работят заедно, за да видят дали могат да подобрят ваксината

Още от Новини