"Дедото" на Ковачки - с къща на Лазурния бряг за над 3 милиона евро

Новини

КПКОНПИ започва проверка срещу общинския съветник в Перник Божидар Живков от местната коалиция „Български демократичен център - БДЦ/ЗС „Александър Стамболийски“. Той и съпругата му притежават къща във Франция за над 3.6 млн. евро. Имотът не е посочен в декларацията му, но е посочено търговско дружество във Франция, чрез което е купена въпросната къща. Тази фирма е взела заем от фирма в България. Тя пък, макар че е дала заем от над 6 млн. лв., декларира приходи от 13 хил. лв. Друг пропуск в декларацията на общинския съветник са наличието на две сметки в чужбина с над 400 хил. евро. Историята с имота на Живков и съпругата му Василка Живкова е отразена още през април от разследващия сайт Bird.bg. Българската фирма, която отпуска заема на Живков, се нарича „Аура Стар 2005“ с управител е Миглена Петришки. Собственик на въпросната фирма е регистрираната във Великобритания фирма „Бингам Мениджмънт“, която заедно с „Бови тур“ е собственик на на Топлофикация-Перник, свързана с бизнесмена Христо Ковачки.  Петришки е в управата на пернишкия ТЕЦ и лице за контакти на „Бингам Мениджмънт“.

По време на проверката КПКОНПИ стига до извода, че освен, че парите на съпругата на Живков не са декларирани, не е ясен и произходът на средствата за къщата. Изводът на проверката е, че може да се направи предположение за извършване на съмнителни финансови операции по прехвърляне в чужбина на пари, чийто произход не е изяснен и преобразуването им в недвижим имот. Живков е баща на съпругата на Ковачки Десислава, която през 90-те беше известна певица, пееща в дует с Тони Стораро. В Общинския съвет в Перник той участва в няколко комисии. Сред тях е и тази по конфликт на интереси, етика, борба с корупцията и жалби на граждани.

През април Живков отрече пред Bird.bg, че е собственик на имота във Франция. Сайтът обаче публикува документи, от които става ясно, че френската фирма е учредена с цел закупуване на имот. Описана е и самата къща – с басейн, отделна постройка и гараж. Имотът обхваща три парцела с обща площ 3800 кв.м. Намира се в Манделю Ла Напул – на Лазурния бряг. Живков твърди, че е декларирал всичко, макар в последната му декларация на сайта на КПКОНПИ, сметките на съпругата му да липсват.

„Търсят нещо, ама няма какво да намерят, защото всичко си е изрядно“, обяснява пред медиите Живков.

Проверката на КПКОНПИ продължава.

Още от Новини