Четирима наши плувци положителни за допинг

Новини

Трима български национали по плуване са дали положителни проби за допинг на 4 февруари, съобщи bTV.
 
Информацията потвърди президентът на федерацията Георги Аврамчев.
 
Провинилите се спортисти са взели забраненото вещество станозолол, съобщава шефът на антидопинговия центът д-р Виолета Заркова.
 
В момента тече процедура и тримата състезатели трябва да съобщят дали искат да бъдат отваряни техните Б-проби, като след това ще дадат обяснение пред дисциплинарната комисия на Българския олимпийски комитет.
 
Ако бъдат признати за виновни, те могат да бъдат лишени от състезателни права в следващите четири години. Такива са правилата на Световната антидопингова агенция WADA.
 
Те сами могат да пожелаят да присъстват на това, ако се стигне до отваряне на Б-пробите. 
 
Тестовете са взети в извънсъстезателна обстановка, като са обработени в лаборатория извън България. У нас такава все още няма, като имаме възможности само да извършваме тестове, но не и да ги обработваме.
 
 
Решение за евентуално наказание при доказване на вината на спортистите ще вземе федерацията. А евентуално, ако то не бъде одобрено от WADA, да бъде променено чрез обжалване от Световната централа пред Спортния арбитражен съд.
 
Имената на състезателите не се обявяват, като в националния отбор има над дузина актуални плувци.
 
Очевидно е, че става дума за самоинициативно взимане на субстанцията. Препаратът станозолол е истинска отживелица в спорта. Това е анаболен стероиди и се произвежда под формата на таблетки за орално приложение и инжекции.
 

Още от Новини